Hoe zit het in elkaar?

Tinder is een datingapp. Via Tinder ontmoet je mensen, net als in het echt, maar dan op je smartphone. Je linkt de app met je Facebook-account (geen zorgen, ze posten niets en laten je profiel ook niet zien) en je voegt wat foto’s toe. Typ wat info over jezelf en swipen maar. Op basis van je locatie worden enkele suggesties gedaan van Tinder-gebruikers in de buurt. Je beoordeelt de foto’s met een vinkje of een kruisje. Niet leuk? Kruisje, door naar de volgende. Wel leuk? Vinkje, en hopen dat hij/zij ook bij jouw foto op het vinkje heeft gedrukt, want bij een match van twee kanten krijg je de mogelijkheid om te chatten. Wie weet gaan jullie wel op date!

Toen Tinder net bestond kreeg het veel commentaar. Het zou een vleeskeuring zijn, want je beoordeelt iemand alleen op een foto. Maar zeg nou eens eerlijk, doen we dat niet de hele dag? Ook als je in het café staat beoordeel je potentiële love interests enkel op hun uiterlijk, en met Tinder zie je veel meer mensen voorbij komen dat in de lokale stamkroeg. Misschien woont de liefde van je leven wel in het dorp verderop?

Dus, op zoek naar een date maar te verlegen om op iemand af te stappen in de kroeg? Of ben je simpelweg uitgekeken op dezelfde mensen die je daar altijd tegenkomt? Misschien is Tinder dan wel iets voor jou. Lees hier over tips, valkuilen en alternatieven.

Is Tinder alleen maar voor de lol?

Hoewel Tinder niet gemaakt lijkt te zijn om een relatie te krijgen, gebeurt het soms wel. Misschien ken je wel iemand die zijn of haar huidige vriend of vriendin via Tinder heeft leren kennen, hoewel geen van beide partijen daar eigenlijk op uit was. Want wees eerlijk, de meesten zitten op Tinder voor de lol, misschien een date en misschien wel een nachtelijk avontuur. Maar een relatie? Liever niet.

Ook Linda (niet haar echte naam) zat voor de lol op Tinder. Ze zat er absoluut niet op om een date of relatie te krijgen.“Een paar vriendinnen zaten er ook op, dus ik vond het wel grappig. In het begin had ik best veel matches maar het werd naar verloop van tijd steeds minder.” Linda heeft een paar keer afgesproken met matches op Tinder. Twee keer besloot ze op date te gaan, maar zonder succes. “Het waren een beetje rare jongens, dus dat bleef bij een eerste date. Daarna heb ik eigenlijk niet meer via Tinder gedatet.”

Tot ze haar huidige vriend op Tinder tegenkwam. Ze woonden niet bepaald bij elkaar in de buurt; zij in Zaandam, hij in Utrecht. Ze had totaal geen idee wie hij was, maar toch besloot ze met hem af te spreken. “Ik vond het heel leuk om met hem te praten en ik wilde kijken of we in het echt ook zo’n klik zouden hebben. Een paar keer vroeg ik of hij af wilde spreken. Hij deed een beetje moeilijk, maar na drie of vier dagen stemde hij toch in en hebben we afgesproken.”

Deze keer had Linda wel geluk met haar Tinder date. De eerste twee waren misschien een beetje raar, maar met deze jongen zat het goed. “Het was best spannend, die eerste date, maar ik vond hem gelijk erg schattig en lief. En hij betaalde de bioscoopkaartjes!” En dit gevoel was wederzijds, want al na een week hadden ze verkering. “Het voelde goed, dus waarom niet?” Nu wonen Linda en haar vriend samen.

Haar vriendinnen kunnen er wel om lachen. Het was door hen dat Linda een Tinder profiel aanmaakte, en nu had ze ineens een relatie! Alleen haar ouders heeft ze niet precies verteld hoe het zit. “Ik weet zeker dat ze het niet goed zouden keuren.”

Online daten vond Linda altijd wel een beetje eng. Je weet natuurlijk nooit met wie je te maken hebt. Daarom sprak ze altijd af op een openbare plek met heel veel mensen. Tinder zou ze in ieder geval aan iedereen aanraden, of je nu een relatie zoekt of niet. “Ook als je niet op zoek bent naar een relatie, het is leuk en je weet maar nooit wie je tegenkomt!”